Skip to main content

Seniorikilta

Seniorikilta

Seniorikilta on SAY:n jaos, joka on perustettu 2000. Se on kaikille eläkkeellä tai osa-aikaeläkkeellä oleville anestesialääkäreille avoin yhteisö. Killan tarkoitus on toimia jäsenten välisenä yhdyssiteenä.

Kilta kokoontuu muutaman kerran vuodessa, nykyisin tammikuussa Tuohilammella, huhtikuussa kevätretkellä ja marraskuussa Operatiivisten päivien yhteydessä vuosikokoukseen ja illalliselle Helsingissä.

Killan kotisivun ylläpito

Tämän Seniorikillan kotisivun ylläpidosta huolehtii SAY:n verkkosivujen ylläpitäjä ( https://say.fi/yhdistys/yhteystiedot )

Hänelle voi lähettää sivulle tarkoitettua aineistoa.

Tulevaa toimintaa

Kevätretki Tampereelle 27.4.2023

1. Retken aikataulu

a. Jyväskylästä juna lähtee klo 9.19, Kuopiosta klo 7.38 ja Turusta klo 9.05.Junat Jyväskylästä, Kuopiosta ja Turusta saapuvat Tampereelle tämän hetken aikataulun mukaan klo 10.47 – 10.49. Helsingistä klo 9.24 lähtevä juna on valitettavasti peruutettu. Paras lähtö junalla on klo 8.24, joka saapuu Tampereelle jo klo 9.58. Tampereen rautatieasemalla tai sen lähistölle sijaitsee useampia kahviloita, joissa Te Helsingistä tulevat voitte sitten juoda kahvia/teetä ja syödä jotakin pientä (omakustanteinen).

b. Bussikuljetus Tampereen rautatieasemalta Sara Hildén museolle lähtee klo 11.00.

c. Sara Hildén museossa on kaksi samanaikaisesti alkavaa ohjattua kierrosta klo 11.30 aiheena ”Jukka Mäkelän retrospektiivinen näyttely”*.

d. Näsinneulan ravintolassa lounasmenu klo 12.30 – 14.30 (kolmen ruokalajin lounas ja kuohuviini alkudrinkkinä) (L, G pyynnöstä)

e. Bussikuljetus Näsinneulan ravintolasta TAYS:iin lähtee klo 14.45

f. TAYSissa ensin luentosessio klo 15.05 – noin klo 17.00.

i. Prof Mika Rämet. ”Ajankohtaista rokotuksista”

ii. muut luennot: hauraan/vanhuuspotilaan anestesiologiset kulmakivet

iii. TAYS-anestesiayksikön nykyorganisaatio ja sen ongelmat, evl koulutus

iv. Tutustuminen TAYS leikkausosastoille (ainakin kahdessa ryhmässä) klo 17.00 – 17.45.

g. Siirtyminen Tampereen Teatteriin ratikalla No 1 viimeistään klo 17.50 (kävelymatka TAYS:n pysäkille noin 100 m, kävely Koskipuisto A pysäkiltä Tampereen Teatterille noin 150 m).

h. Tampereen Teatterin kahviossa pieni iltapala lohivoileipä plus kahvia/teetä, vettä (LG)

i. Musikaali ”Anastasia” klo 19.00 – 21.30

i. Väliajalla lasillinen kuivaa valkoviiniä ja feta-kasvispiirakka (L,G)

j. Siirtyminen rautatieasemalle klo 21.35: 600 m: joko kävellen tai Keskustorilta ratikalla No 3 klo 21.49 (rautatieasemalla klo 21.52). Junamatkat Tampereelta Helsinkiin ja Jyväskylään lähtevät klo 22.00 (H) ja 22.07 (J), Kuopioon ja Turkuun ei pääse enää illalla teatteriesityksen jälkeen.

k. Tamperelaiset ja Tampereelle yön yli jäävät: Jatkot Olutpubissa Plevnassa (pieni kabinetti alustavasti varattu – maks 20:lle).

l. Koko retken kustannus on tällä hetkellä noin 172,00€/hlö plus itse maksettavien 3 € ratikka- sekä junamatkojen menopaluukustannukset (tämän hetkisen meno/paluuhinnat: Helsingistä ja Jyväskylästä 13.00 €, Turusta 9,60 € -paluu 28.04., Kuopio noin 27,00 € – paluu 28.04.).

m. Musikaali Anastasia: Vielä 6 (kuusi) lippua varaamatta! Meillä on siis rivit 7 ja 8 varattu. Täytän rivit ilmoittautumisenne järjestyksen mukaan. Lippujen hinta on 83€/lippu.

2. Kevätretken osallistumismaksut

a. Olemme päättäneet, että koko retken osallistumismaksut ovat jäsenille 140,00 € ja avec:lle 170,00 €

b. Te, jotka olette nähneet musikaali Anastasian tai se ei kiinnosta, mutta haluatte kuitenkin osallistua muuhun ohjelmaan TAYS:lta lähtöön asti ja jatkolle Plevnaan: voitte näin tehdä. Tällöin retken hinta laskee jäsenille ad 48 €/hkö ja avec:lle ad 71 €/hkö sisältäen Sara Hildén museon opastetun kierroksen – sisäänpääsymaksu maksaa jokainen erikseen, koska suurin osalla meistä on museokortin- , ravintola Näsinneulan lounasmenun ja bussikuljetukset).

c. Osallistumismaksun deadline on torstaina 16. maaliskuuta SAY:n tilille
Nordea IBAN: FI26 1247 3000 0827 71: Muistakaa, please, että kirjoitatte viesti-osaan Seniorikilta ja nimenne. Jos ne kaksi asia puuttuu kuitista, SAY:n Rahastonhoitajalla ja minulla on aika lailla ongelmia selvittämään, kuka on maksanut osallistumismaksun ja kuka ei.

d. ’Peruuttaminen: koko retken tai vaan retken iltaohjelman peruuttamisen deadline on 16.maaliskuuta klo 18.00 mennessä. Näin minulla on muutamia päiviä aika siirtää perutetut liput mahdollisessa jonossa oleville tai peruutttaa ne kokonaan.

i. Jos peruutatte vain osallistumisen iltaohjelmaan, palautetaan 100,00 €/hkö (jäsenet ja avec).
ii. Jos peruutatte vasta 19.04. jälkeen, mutta ennen 24.04. klo 12.00, palautetaan ainoastaan ruokailun aiheuttamat kulut
iii. Jos peruutatte vasta sen jälkeen, ei voidaan palauta enää mitään.

Syysretki Jyväskylään

a. Päivämäärä ei olekaan vielä lyöty lukkoon: pvm on joko torstaina 14. tai perjantaina 15.syyskuuta 2023.

b. Raili Laru-Sompa ja Helena Karjalainen ovat miettineet jo alustavan ohjelman. Todennäköisesti retken teema on Alvar Aalto. Suunnitteluihin kuuluu tervetuliaiskahvit Toivolan vanhassa pihassa, Alvar Aallon museo, lounas Vesilinnassa, Säynätsalon kunnantalo ja Koetalo, iltapala Kirkkopuiston Bistrossa, illalla mahdollinen teatteriesitys. Tarkemmat tiedot saadaan tod näk maaliskuun loppuun mennessä.

c. Jyväskylän ohjelma alkaa noin klo 10.45. VR:n tämän hetkisen aikataulun mukaan juna sekä Turusta (lähtö klo n 7.00) että Helsingistä (lähtö n klo 7.20) saapuu klo 10.39 Jyväskylään. Viimeinen juna Jyväskylästä takaisin Helsinkiin/Turkuun lähtee klo 19.15 (noin klo 22.40 perillä).

d. Huom:
i. Tarkemmat tiedot päivämäärästä saadaan tod näk maaliskuun loppuun mennessä.
ii. Tarkemman syysretken aikataulusta voi päättää vasta, kun VR:n syyskuun aikataulu on julkaistu (ehkä joskus kesäkuun alussa).

Operatiiviset Päivät ja Seniorikillan ohjelmat (oma sessio, vuosikokous jne)

a. Ajankohta on tod näk torstaina 23.11.2023, mutta varma tieto saamme vasta huhtikuun aikana.

b. Meiltä kysyttiin, olemmeko halukas järjestämään taas oman session ko päiville. Päätimme aiheeseen Seniorikillan sessio ”Vanhuksen/Hauraan potilaan Perioperatiiviset Ongelmat” eli ”Mikä Seniorikiltalainen halua tietää omasta leikkauksesta selviämisestä?” Olimme eka jaos, mikä esiteli SAY:n johdolle oman session aiheen ehdotuksen ja varmisti myös sen luennoitsijat (katso liite

c. Kuten liitteessä ”Seniorikilta sessio…” käy ilmi, suunnittelin vuosikokouksen ajankohdan heti sessiomme perään samalla tavalla kuin viime marraskuussa. Varasin kuitenkin varmuuden vuoksi vielä erillisen kokoushuoneen 1.5 tuntia: klo 12.00 – 13.30. Paikka on vielä auki. Kokoushuoneita on sinänsä 4, mutta näissä tila on vaan 16 hlölle. Varasin alustavasti yhden.

d. Iltapäiväksi varaan elokuun alussa Amos Rex:n Ryoji Ikedan näyttelyyn kaksi – kolme opastettua kierrosta**, niin että ehdimme klo 18.15 mennessä ravintola Lasipalatsiin.

e. Lasipalatsin Palmutila on meille varattu illallista varten klo 18.00 lähtien. Varmistamisen deadline on 23. syyskuutta. Silloin on myös jo syksyn menuohjelma hintoineen lyöty lukkoon.

Lisätietoja 22.2.2023

P.s. * Sara Hildén museon teksti Jukka Mäkelän näyttelystä: Retrospektiivinen näyttely esittelee Jukka Mäkelän tuotantoa laajasti 1970-luvulta eteenpäin. Jukka Mäkelä (1949–2018) oli yksi sukupolvensa merkittävimpiä taiteilijoita ja aikansa näkyvimpiä hahmoja Suomen taidekentässä. Mäkelä tunnetaan ennen kaikkea suurikokoisista ja ilmaisuvoimaisista akryylimaalauksistaan sekä rohkeasta materiaalinkäytöstään.

Pps. **Amos Rex:n teksti Ryoji Ikedan näyttelystä: Japanilainen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikeda rakentaa äänestä, valosta, fyysisistä ilmiöistä sekä matemaattisista huomioista
immersiivisiä performansseja ja audiovisuaalisia installaatioita.
Amos Rexin näyttelyyn Ikeda rakentaa uusia teoksia, jotka ovat yhteydessä
museon ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin. Uusien teosten rinnalla esillä on kaksi osaa valtavasta ja hypnoottisesta audiovisuaalisesta installaatiosta data-verse (2019). Ikedan teosten materiaalia ovat
valo, ääni ja jatkuvasti laajeneva data-avaruus. Hän käyttää muun muassa NASA:n, CERNin ja The Human Genome projektin tuottamaa tietoa. Ikedan estetiikka on filosofista ja minimalistista. Vaikka hänen käyttämänsä materiaali on monimutkaista, voivat kävijät katsoa näyttelyä puhtaasti visuaalisena esityksenä.

Ppps. Ilmoittakaa minulle
a.) jos haluatte vielä tilata lippuja Anastasia musikaalille (deadline 20.03.2023 illalla)
b.) jos Teille on erityisruokavalio
c.) haluatte tulla Anastasia musikaalin jälkeen Olutbaari Plevnaan jatkolle ja
d.) jos haluatte osallistua retkelle ilman osallistumista Anastasia musikaalille! Kiitos!

Ystävällisin terveisin!
Mikko
Michael Rorarius, Seniorikillan sihteeri

Toimikunta

Puheenjohtaja:
Raili Laru-Sompa (Jyväskylä)
raili.larusompa@hotmail.com

Sihteeri:
Michael Rorarius
rorarius@saunalahti.fi

Jos haluat ajankohtaista postia killan toiminnasta, lähetä yhteystietosi sihteerille.

Jouko Jalonen (Turku)
jouko.jalonen@gmail.com
Olli Kirvelä (Helsinki)
olli.kirvela@gmail.com
Raili Suojaranta (Helsinki)
raili.suojaranta@fimnet.fi

Toiminnan tarkastaja:
Helena Karjalainen
Varalla:
Jorma Klossner