Skip to main content

Kehitysyhteistyö

Suomen anestesiologiyhdistyksen kehitysyhteistyöjaos

Vuonna 2015 perustettu jaos kokoaa yhteen kehitysyhteistyöstä kiinnostuneita kollegoja ja pyrkii löytämään oman kanavan kehitysyhteistyön tekemiseen. Yhteistyö joko ruotsalaisen Life Support Foundationin tai Maailman anestesiologiyhdistyksen kanssa ovat myös arvioitavana.

Toimikunta on viestitellyt sähköpostilla ja lisäksi pyrkii tapaamaan
kahdesti vuodessa. Vuosikokous pidetään Operatiivisten päivien yhteydessä.

Kehitysyhteistyöjaoksella on myös oma Facebook-ryhmä, johon hyväksytään mukaan kaikki SAY:n kehitysyhteistyöstä kiinnostunut jäsenet. Täällä on jaettu kehitysyhteistyöaiheisia uutisia ja tietoja tapaamisista.

Kaikki uudet jäsenet ovat tervetulleita ja voivat lähettää vapaamuotoisen hakemuksen allekirjoitettuna jaoksen sihteerille tai puheenjohtajalla.

Kokemuksia: Käytännön kokemuksia kehitysyhteistyöstä ja aiheeseen liittyviä matkakertomuksia

(Päivitetty 16.11.2022)

Palautetta ja ajatuksia

Jaoksen primus motorin Tapani Tuppuraisen taustaa työlle

Moni anestesiologi on ollut töissä erilaisten järjestöjen avustuskohteissa, solminut tuttavuuksia ja yhteyksiä paikallisiin ihmisiin ja järjestöihin, saanut opetukseen ja materiaaliin liittyviä avustuspyyntöjä sekä nähnyt millaisia ongelmia eri paikoissa on.

Koulutusavunpyyntöihin liittyviä valvontalaite- ja kulutustavarapyyntöjä varten jaokseen on suunnitteilla pörssi, johon voi ilmoittaa käyttökelpoisista välineistä ja kertakäyttötavaroista. Materiaalia ei ole tarkoitus toimittaa muutoin kuin viemällä mukanaan tai lähettämällä etukäteen, jolloin niiden käyttö ja ylläpito tulee myös opetettua. Anestesiologinen osaaminen on olematonta hyvin monissa kehitysmaissa tai aivan lapsenkengissä, joten tarvitsemme peruskoulutuksesta alkaen (hygienia, fysiologia, anatomia jne.) opetuksesta kiinnostuneiden kollegoiden ja anestesiahoitajien panosta. Toiveena on luoda nettiin koulutusohjelmia ja myöhemmin ulkopuolisen rahoituksen avulla toteuttaa esim. Tansaniassa kurssimuotoista opetusta käytännössä.

Kokoukset ja koulutukset

Kolmen vuoden välein järjestettävä ”Trooppiset taudit Suomessa” -kurssi toteutettiin keväällä 2023 etäluentosarjana viiden yliopiston yhteistyönä keskiviikkoisin 18.1.-15.4. klo 16.00-18.30.

Kurssi oli tarkoitettu lääkäreille, hammaslääkäreille ja 3.-6. vuosikurssin opiskelijoille, jotka haluavat syventää osaamisensa trooppisten tautien diagnostiikasta ja hoidosta, maahanmuuttajien infektioista ja matkalääketieteestä.
Luentojen tallenteet ovat myös jälkikäteen katsottavissa kurssin osallistujille.

Toimikunta

Puheenjohtaja: Pia Puolakka pia.puolakka@pirha.fi

Sihteeri: Tuula Manner tuula.manner@tyks.fi

Matti Reinikainen, Miretta Tommila, Aino Saranko ja Timo Rinne.